استقرار بانکداری سازگار با شرع اسلام و برقراری مناسبات عادلانه در بخش پولی

طرحی که نمایندگان مجلس کلیات آن را برای نظام بانکی تصویب کرده‌اند تاکید دارد که مهم‌ترین مسئولیت، هدف و وظیفه بانک مرکزی، استقرار بانکداری سازگار با شرع مقدس و برقراری مناسبات عادلانه در بخش پولی و بانکی کشور است.

به گزارش خبرنگار اگزیم نیوز، نمایندگان مجلس در نشست علنی ۲۶ آذرماه با ۱۳۲ رأی موافق، ۴۴ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از ۲۰۱ نماینده حاضر در جلسه با کلیات طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران موافقت کردند.
نمایندگان مجلس به منظور سامان بخشیدن به نظام بانکی و اصلاح آن  4 طرح «طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران»، «طرح بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران»، «طرح تاسیس بانک توسعه جمهوری اسلامی ایران»، «طرح عملیات بانکی بدون ربا» و «لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور» را به دلیل تشابه موضوع با هم ادغام کردند و در نهایت کلیات طرح بانکداری را تصویب کردند. 

در این طرح مسئولیت‌ها، اهداف و وظایف بانک مرکزی مختلفی برعهده بانک مرکزی قرار داده شده که مهم‌ترین آن این است که این بانک مسئولیت استقرار بانکداری سازگار با شرع مقدس را در دستور کار قرار دهد.
براساس ماده سوم فصل سوم طرح بانکداری مجلس، مسئولیت استقرار بانکداری سازگار با شرع مقدس اسلام و برقراری مناسبات عادلانه در بخش پولی و بانکی اقتصاد کشور در چارچوب قانون برعهده بانک مرکزی است.

بانک مرکزی برای انجام این مسئولیت باید سه هدف «ثبات قیمت‌ها و کنترل تورم»، «تامین ثبات و سلامت شبکه بانکی» و «حمایت از رشد و توسعه اقتصادی» را دنبال کند.

نمایندگان در طرح خود، وظایف 11 گانه‌ » تعیین و اجرای سیاست های پولی و ارزی»، « نظارت بر "اشخاص تحت نظارت"»، «نگهداری و مدیریت ذخایر بین المللی کشور»، «ضرب مسکوکات و انتشار اسکناس‌های رایج کشور»، « نگهداری جواهرات ملی»، «ایجاد و توسعه زیرساخت‌ها، سیاستگذاری و تنظیم‌گری نظام پرداخت کشور»، «ایفای نقش به عنوان بانکدار، کارگزار و مشاور دولت»، «ایفای نقش به عنوان بانکدار مؤسسات اعتباری»، «ایجاد بسترهای لازم برای تشکیل پایگاه داده جامع و متمرکز عملیات بانکی، خدمات و تراکنش‌های "اشخاص تحت نظارت"»، «ایجاد بسترهای لازم حقوقی و اطلاعاتی برای فعالیت شرکت‌های اعتبارسنجی، موسسات ضمانت تعهدات و سایر نهادهای مکمل صنعت بانکداری» و «ایجاد زیرساخت‌های حقوقی و فنی لازم برای انعقاد پیمان‌های دو یا چندجانبه پولی با سایر کشورها» را برای بانک مرکزی تعیین کردند. 
در بخش (ب) این ماده نیز آمده است که بانک مرکزی می‌تواند با رعایت قوانین و مقررات، اقدامات 10 گانه زیر را انجام دهد:

1-ایجاد زیرساخت‌های حقوقی و فنی لازم برای انعقاد پیمان‌های دو یا چندجانبه پولی با سایر کشورها.

2-انجام معاملات ارزی به منظور مدیریت ذخایر بین‌المللی کشور؛

3-مشارکت و عضویت در نهادهای بین‌المللی؛

4-ارائه خدمات بانکی به بانک‌های خارجی یا نهادهای پولی و سازمان‌های بین‌المللی؛

5-انجام عملیات بانکی با موسسات اعتباری داخلی و خارجی؛

6-همکاری و تبادل اطلاعات با بانک‌های مرکزی و مقامات نظارت بانکی سایر کشورها؛

7-تاسیس و مشارکت در شرکت‌های داخلی و خارجی در راستای انجام وظایف و تحقق اهداف بانک مرکزی؛

8-دریافت کارمزد در برابر ارائه خدمت به متقاضیان؛

9-ایجاد و اداره موسسات آموزشی و پژوهشی مرتبط با وظایف بانک مرکزی و نظام بانکی در چارچوب قوانین و مقررات مربوط؛

10- سایر اموری که به تشخیص هیات عالی برای تحقق اهداف بانک مرکزی مورد نیاز است.

البته این بخش دارای 2 تبصره است که در تبصره اول آمده: مشارکت حقوقی بانک مرکزی با «اشخاص تحت نظارت» و اشخاص مرتبط با آنها ممنوع است. و تبصره دوم می گوید: عملیات بانک مرکزی نباید مغایر با احکام شرع باشد و مرجع تشخیص این مغایرت، شورای فقهی است.

 

 

کد خبر 32122

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 2 =